Passiespel krijgt radicale make-over

NIEUW VERHAAL ÉN NIEUWE PLOEG MODERNISEREN KLASSIEK STUK

 

Het Laatste Nieuws - Els Dalemans: Het Passiespel - dat elke 5 jaar wordt opgevoerd op de kerkberm van Mariekerke -krijgt een volledige make-over en wordt Passie 2020. “We willen het publiek blijven boeien, daarom gaan we voor een nieuw en tijdloos verhaal dat live gebracht wordt in een volledig nieuwe setting”, zegt Raf Joos van cultuurkring De Meivis.

“Het Passiespel ‘Kristus Aan De Schelde’ van Bert Peleman werd voor de eerste keer opgevoerd in 1971, met onze kerkberm als decor. Al snel werd het Passiespel een traditie: de eerste edities vonden om de drie jaar plaats, vanaf 1990 werd dat om de vijf jaar. Maar omdat het verhaal steeds min of meer hetzelfde bleef en stilaan verouderde, nam de belangstelling van het publiek af. We beseften: als we ons Passiespel willen blijven spelen, moeten we vernieuwen”, zegt Joos.

Macht, liefde en lust

We gingen aan de slag met een nieuw bestuur en nieuwe werkgroepen, en vroegen auteur Frank Van Mossevelde om een volledig nieuw en vooral tijdloos verhaal te schrijven. Het oorspronkelijke bijbelse verhaal is nog steeds de basis: macht, liefde en hoop zijn immers van alle tijden. Maar de focus van Passie 2020 ligt nu op een mens van vlees en bloed in 2018 en zijn beperkingen, angsten, dromen... De duivel wordt opgevoerd als verteller, die kritiek uit en in discussie gaat, én hiermee het publiek - net zoals in het echte leven - mogelijk zelfs weet te verleiden. Passie 2020 blijft een drama, maar we hebben er heel wat hoop ingestopt. Volgens ons is dat immers wat mensen nu vooral nodig hebben.

Een nieuwe regisseur

Met een nieuw verhaal op zak, vonden we ook een nieuwe regisseur: Stijn De Wolf. "De naam 'Passie 2.0 2.0' dekt niet alleen de verhaalmatige lading, maar ook de hele artistieke werking. We kiezen er voor om een verhaal door gepassioneerde, lokale mensen te laten vertellen via een nieuwe enscenering. In een decor dat metaforisch terugblikt naar de unieke opvoeringlocatie en de verankerde traditie op de kerkberm van  Mariekerke.  Een visueel spektakel met nieuwe, ontworpen kostuums en speciaal voor deze voorstelling geschreven muziek, gebracht door een gelegenheidsorkest. Dit alles te samen loodst het eeuwenoud Passieverhaal de 21ste eeuw binnen."  

Met meer dan 80 op de planken

Alles samen hebben we voor Passie 2.0 2.0 zo’n 80 acteurs nodig, waarvan 27 sprekende rollen. We zoeken mensen van verschillende leeftijden met een hart voor theater. Ervaring is niet vereist, een flinke dosis goesting wel. We organiseren audities op 17 en 18 november, inschrijven kan via onze website. Ook wie graag achter de schermen aan de slag wil als medewerker, kan ons dit laten weten. De repetities starten vanaf september 2019, de opvoeringen vinden plaats in maart en april 2020.

Lees hier het volledige artikel. 

Meer nieuws

Terug naar overzicht
PASSIE 2.0 2.0 zoekt meer dan 80 spelers

PASSIE 2.0 2.0 zoekt meer dan 80 spelers

Gazet Van Antwerpen - Guy Delforge: Het Passiespel dat in Mariekerke (Bornem) wordt opgevoerd in 2020 wordt een heel nieuw spel. Gisteren werd de basistekst van De zoon van een Timmerman voorgesteld en werden de eerste lijnen uitgezet om de opvoering

Lees meer
Nog exact één jaar tot de première!

Nog exact één jaar tot de première!

Over exact één jaar is het zover: dan vindt op de kerkberm in Mariekerke (Bornem) de première plaats van het vernieuwde Passiespel ‘Passie 2.0 2.0’. “Alles is nieuw: het verhaal, de acteurs, het decor en het licht, de muziek en meer. Het beloofd een

Lees meer
Passie 2.0 2.0 geeft het kruis door

Passie 2.0 2.0 geeft het kruis door

Op zaterdag 29 februari ontvingen we het lichtgevende kruis van De Passie. Een mooi moment dat we deelden met een goedgevulde kerk. Het publiek kreeg een voorsmaakje van het vernieuwde stuk en de eigen gecomponeerde muziek.

Lees meer

Om u zo een best mogelijke ervaring te geven maakt deze website gebruik van cookies, meer info kan je vinden in onzeprivacy policy